Hoofdpijn

Wanneer er sprake is van hoofdpijnklachten is in ongeveer 60% van de gevallen spanningshoofdpijn de oorzaak. Andere vormen van hoofdpijn zijn migraine, hoofdpijn veroorzaakt door medicatieovergebruik en clusterhoofdpijn.
Bij spanningshoofdpijn komt de hoofdpijn vaak vanuit de hals-, kaak- en/of nekspieren. Als deze spieren te gespannen zijn of er zitten triggerpoints in, dan kunnen deze voor uitstraling naar uw hoofd zorgen. Uw hoofdpijn voelt dan vaak dof en drukkend aan.

Eén van de oorzaken van spanningshoofdpijn kunnen triggerpoints zijn (zie uitleg myofasciale triggerpoints). Een orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) is een specialist in het onderzoeken en behandelen van uw hals-, kaak- en nekspieren. Als orofaciaal fysiotherapeut zie ik veel cliënten met kaakklachten. Vaak blijkt tijdens de intake dat hoofdpijn ook bij de ervaren klachten hoort. Vaak zien deze patiënten de hoofdpijn inmiddels als een te accepteren onderdeel van hun leven.

Tijdens uw bezoek aan de orofaciaal fysiotherapeut wordt er altijd gezocht naar de aanwezige klachten (kaakpijn, pijn in tanden en kiezen, oorpijn, beperkte mondopening, knappend kaakgewricht). In veel gevallen worden ook de spieren gevonden die voor deze klachten zorgen. Vaak kom ik met de cliënt tot de conclusie dat deze spieren nog nooit zijn onderzocht door andere zorgverleners.

Als orofaciaal fysiotherapeut ben ik specialist in het behandelen van de spieren die voor deze variëteit aan klachten zorgen. Naast de behandeling is het van groot belang dat uw klachtenonderhoudende factoren inzichtelijk worden gemaakt, zodat u kunt voorkomen dat u de klacht na de behandeling weer terug krijgt.
Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende spieren die voor uw hoofdpijnklachten kunnen zorgen.

Mogelijke oorzaken van triggerpoints in deze spieren:

  • Lange tandheelkundige behandeling
  • Klemmen / kaakklemmen
  • Spanning / stress
  • Buikslapen
  • Verkeerde houding tijdens werk/computeren/autorijden, etc.
  • Nagelbijten
  • Knarsen / tandenknarsen
  • Onbewust mondgedrag (tijdens de 1e afspraak bij de orofaciaal fysiotherapeut wordt hier verder op in gegaan, om zo achter uw klachtenonderhoudende factoren te komen)

M. Masseter

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in deze spier ontstaan, kunnen zij uitstralende pijn (sensaties) geven naar het oor, kiezen en voorhoofd. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, oorpijn, tandpijn, ontstoken voorhoofdsholtes en/of hoofdpijn.
hoofdpijn kaakpijn

kiespijn en tandpijn

M. Temporalis

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in deze spier ontstaan, kunnen zij uitstralende pijn geven naar tanden en in het voorhoofd. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, tandpijn, ontstoken voorhoofdsholtes en/of hoofdpijn.

M. Trapezius

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen uitstralen (pijn/sensaties) naar de achterkant van de nek, zijkant hoofd en naar de kaakhoek. De pijn / sensaties die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kaakpijn en/of hoofdpijn.
hoofdpijn trapezius

hoofdpijn

M. Sternocleidomastoideus

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen uitstralende pijn / sensaties geven achter het oor, boven de ogen, op het hoofd en in de tanden. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, kaakpijn, oorpijn, ontstoken voorhoofdsholtes en/of hoofdpijn.

Mm. Suboccipitalis

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer deze triggerpoints ontstaan, kunnen de klachten optreden die bij uw spanningshoofdpijn horen.
hoofdpijn suboccipitalis