Kiespijn en tandpijn

Kiespijn of tandpijn komt helaas vaak voor. In veel gevallen zit er dan een gaatje of een ontsteking in uw tand of kies. Wat soms ook voor komt is dat uw tandarts of kaakchirurg niets bijzonders op de foto’s kan zien wat aanleiding zou kunnen geven voor uw kiespijn of tandpijn.

Wanneer de tandarts en/of kaakchirurg uitgesloten heeft dat de pijn vanuit uw gebit komt, kan het zijn dat de pijnklachten veroorzaakt worden door uw spieren.
Eén van de oorzaken van onbegrepen kiespijn of tandpijn kunnen triggerpoints zijn (zie uitleg myofasciale triggerpoints). Een orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) is een specialist in het onderzoeken en behandelen van de spieren die voor pijnklachten in uw tanden en kiezen kunnen zorgen.
Naast de behandeling is het van groot belang dat uw klachtenonderhoudende factoren inzichtelijk worden gemaakt, zodat u kunt voorkomen dat u de klacht na de behandeling weer terug krijgt.

Mogelijke oorzaken van triggerpoints in deze spieren:

  • Lange tandheelkundige behandeling
  • Klemmen / kaakklemmen
  • Spanning / stress
  • Buikslapen
  • Verkeerde houding tijdens werk/computeren/autorijden etc
  • Nagelbijten
  • Knarsen / tandenknarsen
  • Onbewust mondgedrag (tijdens de 1e afspraak bij de orofaciaal fysiotherapeut wordt hier verder op in gegaan, om zo achter uw klachtenonderhoudende factoren te komen)

Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende spieren die voor uw kiespijn of tandpijn kunnen zorgen.

M. Masseter

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in deze spier ontstaan, kunnen zij uitstralende pijn (sensaties) geven naar het oor, kiezen en voorhoofd. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, oorpijn, tandpijn, ontstoken voorhoofdsholtes en/of hoofdpijn.
hoofdpijn kaakpijn

kiespijn en tandpijn

M. Temporalis

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in deze spier ontstaan, kunnen zij uitstralende pijn geven naar tanden en in het voorhoofd. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, tandpijn, ontstoken voorhoofdsholtes en/of hoofdpijn.

M. Sternocleidomastoideus

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen uitstralende pijn / sensaties geven achter het oor, boven de ogen, op het hoofd en in de tanden. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, kaakpijn, oorpijn, ontstoken voorhoofdsholtes en/of hoofdpijn.
hoofdpijn