Myofasciale pijn

Wat is een myofasciaal triggerpoint

Een myofasciaal triggerpoint kan worden omschreven als een overgevoelige plek in een spier die vaak samengaat met een voelbare verharding.

Hoe ontstaan triggerpoints

Een triggerpoint kan ontstaan door een verkeerde beweging (acuut; ongeluk, verkeerde beweging) of door een langdurige overbelasting van een spier (werkhouding, lange tandheelkundige behandeling, klemmen, ander onbewust mondgedrag).
Als een triggerpoint is ontstaan, ontstaat er een proces dat zichzelf in stand houdt. Het is dan van groot belang om uw klachtenonderhoudende factoren aan te pakken en het triggerpoint te behandelen. In veel gevallen is het niet helemaal duidelijk waardoor het triggerpoint is ontstaan, omdat het om onbewust ‘fout’ gedrag gaat.

Symptomen en behandeling

Er bestaan in het lichaam actieve en latente triggerpoints. Actieve triggerpoints geven pijnklachten die u herkent als deze worden onderzocht.
Latente triggerpoints kunnen andere symptomen geven zoals toegenomen spierspanning en spierverkorting, maar ze veroorzaken geen spontane pijn. Beide soorten triggerpoints kunnen voor functieverlies (moeite met de mond te openen bij de tandarts, pijn bij kauwen etc) zorgen. De oorzaken van actieve en latente triggerpoints zijn gelijk.
Met actieve triggerpoints is de pijn meestal slecht te lokaliseren en zeurend van aard. Zelden is deze pijn scherp en duidelijk begrensd. Ook kan de pijn wisselend aan- en afwezig zijn. Tijdens het onderzoeken van het triggerpoint straalt de pijn vaak uit naar een andere plek. Dit zal voor mij als therapeut in een herkenbaar patroon gebeuren (hoofdpijn, kiespijn, holtepijn, oorpijn etc). Soms voelt u geen pijn maar juist doofheid of prikkelingen.

Autonome en motorische stoornissen

Wanneer uw klachten heeft die veroorzaakt worden door triggerpoints kunt u behalve pijnklachten ook klachten hebben als: abnormaal zweten, aanhoudend tranen, chronische neusverkoudheid, veel speekselproductie en kippenvel (autonome functiestoornissen). Ook evenwichtsstoornissen, oorsuizingen (stoornissen in de propriocepsis) en spasme andere spieren, zwakte van de betrokken spier, coördinatieverlies en afgenomen belastbaarheid van de betrokken spier (motorische stoornissen) worden gezien.

Belasting – Belastbaarheid

Het lichaam kan worden gezien als een emmer die langzaam vol loopt. Als de inhoud van de emmer de rand heeft bereikt is er nog maar weinig nodig om deze te doen overstromen. Als dat gebeurt kunnen er klachten optreden. Daarom is het soms niet helemaal duidelijk waardoor de klachten zijn ontstaan, omdat het vaak een geleidelijk proces is en er niet een acuut moment kan worden aangewezen.
Wat belangrijk is bij onder andere triggerpoints is het in kaart brengen van de klachtenonderhoudende factoren. Deze noem ik ‘tapkranen’. Naast de behandeling die ik uitvoer, vind ik het minstens zo belangrijk dat u inzicht krijgt in uw ‘verkeerde’ gewoontes. Door deze verkeerde gewoontes aan te pakken (u draait de tapkranen open), zal het niveau in de emmer zakken, waardoor uw belastbaarheid toeneemt. U zult minder klachten ervaren en meer activiteiten uit kunnen voeren.

myofasciaal triggerpoint
Egmond D, Schuitemaker R. Extremiteiten, manuele therapie in enge en ruime zin, druk 11, BSL Houten, 2014.

Een orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) is gespecialiseerd in het onderzoeken van uw nek-, hals-, hoofd- en kaakspieren. Door de opleiding Myofascial Pain en Dry Needling die ik in 2010 heb afgerond ben ik in staat om uw myofasciale triggerpoints te onderzoeken en te behandelen. Onder het kopje ‘aandoeningen’ vindt u voorbeelden van uitstralingspatronen waarin u misschien uw klachten herkent.

Behandeling

Het behandelen van triggerpoints kan op diverse manieren:

  • Aanhoudende druk (compressie)
  • Diepe massage technieken
  • Dry needling

Naast de behandeling is het belangrijk dat u de oorzaak van uw klachten weet te achterhalen, zodat u deze kunt verminderen of wegnemen.