Oorpijn

Klachten van het oor (oorpijn, druk op het oor, tinnitus etc) kunnen voor u als patiënt als zeer vervelend worden ervaren. In veel gevallen heeft u al een huisarts of een KNO arts bezocht. Indien de specialisten geen oorzaak kunnen vinden voor uw oorklachten, dan zou het mogelijk kunnen zijn dat de klachten worden veroorzaakt door uw spieren.

Eén van de oorzaken van onbegrepen oorpijn kunnen triggerpoints zijn (zie uitleg myofasciale triggerpoints). Een orofaciaal fysiotherapeut (kaakfysiotherapeut) is een specialist in het onderzoeken en behandelen van de spieren die voor uw oorklachten kunnen zorgen.

Naast de behandeling is het van groot belang dat uw klachtenonderhoudende factoren inzichtelijk worden gemaakt, zodat u kunt voorkomen dat u de klacht na de behandeling weer terug krijg

Mogelijke oorzaken van triggerpoints in deze spieren:

  • Lange tandheelkundige behandeling
  • Klemmen / kaakklemmen
  • Spanning / stress
  • Buikslapen
  • Verkeerde houding tijdens werk/computeren/autorijden etc
  • Nagelbijten
  • Knarsen / tandenknarsen
  • Onbewust mondgedrag (tijdens de 1e afspraak bij de orofaciaal fysiotherapeut wordt hier verder op in gegaan, om zo achter uw klachtenonderhoudende factoren te komen)

Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende spieren die voor uw oorklachten kunnen zorgen.

M. Masseter

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Wanneer er triggerpoints in deze spier ontstaan, kunnen zij uitstralende pijn (sensaties) geven naar het oor, kiezen en voorhoofd. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, tandpijn, oorpijn, ontstoken voorhoofdsholtes en/of hoofdpijn.
hoofdpijn kaakpijn

hoofdpijn

M. Sternocleidomastoideus

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen uitstralende pijn / sensaties geven achter het oor, boven de ogen, op het hoofd en in de tanden. De pijn die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kiespijn, kaakpijn, oorpijn, ontstoken voorhoofdsholtes en/of hoofdpijn.

M. Trapezius

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen uitstralen (pijn/sensaties) naar de achterkant van de nek, zijkant hoofd en naar de kaakhoek. De pijn / sensaties die door deze triggerpoints veroorzaakt kan worden, kan erg lijken op kaakpijn en/of hoofdpijn. Deze spier staat ook wel bekend als het sleuteltriggerpoint voor triggerpoints in de m. masseter.
hoofdpijn trapezius