Zorgverzekeraars 2020

Elke jaar is het weer afwachten wat er met de zorgverzekeringen gaat gebeuren. Inmiddels is het grotendeels duidelijk wat de zorgverzekeraars met de aanvullende verzekeringen vergoeden volgend jaar.

De basisverzekering

Zorgverzekeraars hanteren 3 soorten basisverzekeringen (budgetpolis, naturapolis en de restitutiepolis).
Met de budgetpolis en de naturapolis bepaalt je zorgverzekeraar naar welke zorgaanbieder je gaat. Indien je met zo’n polis besluit om je eigen zorgverlener te kiezen (niet gecontracteerde zorgverlener), dan vergoeden ze vaak maar een (klein) gedeelte van de factuur.

De aanvullende verzekeringen

De restitutiepolis die de meeste zorgverzekeraars hanteren is alleen van toepassing op de basisverzekering (dit staat bij de meeste zorgverzekeraars niet duidelijk vermeld) en is geen zuivere restitutiepolis. Mocht je een aanvullende verzekering kiezen bij deze zorgverzekeraar, dan geldt daar vaak geen volledige restitutie vergoeding voor, indien je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat.

Zorgverzekeraars hebben het liefst dat klanten kiezen voor een budgetpolis of een naturapolis om zo van tevoren in te kunnen schatten wat ze aan zorgkosten kwijt zijn. Informatie over de restitutiepolissen is vaak moeilijk te vinden en geeft lang niet altijd duidelijkheid over de vergoeding wanneer u naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat.
Eind 2019 en 2020 heb ik met verschillende zorgverzekeraars gebeld om hier meer duidelijkheid over te krijgen, maar de hoogte van de vergoeding kunnen (lees: willen) ze vaak niet geven.

Daarom heb ik (met dank aan andere niet gecontracteerde fysiotherapeuten) een lijst opgesteld waarbij restitutie ook echt restitutie is, die op zowel de basisverzekering als op de aanvullende verzekering van toepassing is.

Zorgverzekeraars die volledig restitutie vergoeding hebben, zowel in de basis als in aanvullende gedeelte:

  • DSW
  • ONVZ
  • Ditzo
  • Amersfoortse
  • OHRA
  • PNO
  • VVAA
  • Stad Holland
  • Zorgverzekering UMC

De overige zorgverzekeraars hebben een restitutiepolis die alleen betrekking heeft op de basisverzekering en NIET op de aanvullende verzekering.

Ik hoop dat u iets aan deze informatie heeft. Om er 100% zeker van te zijn dat uw nieuwe zorgverzekeraar 100% vergoedt, raad ik u aan om dit wel te controleren bij uw (nieuwe) zorgverzekeraar.